انواع نمک
انواع نمک
نمک تصفیه شده (نمک سفره)
نمک سفره رایجترین نوع نمک است که معمولا به شدت تصفیه و تمام ناخالصیها و مواد معدنی از آن گرفته میشود. مشکل اصلی نمک تصفیه رطوبت گرفتن و چسبندگی آن است. به همین جهت به آن موادی به نام Anti Caking اضافه میکنند که ذرات آن به هم نچسبد. نمک تصفیه شده تقریبا کلرید سدیم خالص (بیش از ۹۷ درصد) است. البته در بسیاری از کشورها به نمک تصفیه شده ید اضافه میکنند.
کمبود ید در افراد منجر به کمکاری تیرویید، کمتوانی ذهنی و بسیاری از مشکلات دیگر میشود. از این رو، یددار کردن نمک تصفیه شده یک حرکت بزرگ و موفق جهت برطرف کردن کمبود ید در افراد جامعه است که در بسیاری از کشورها انجام میشود.
اگر تصمیم دارید مصرف نمک تصفیه شده یددار را با نمک بدون ید جایگزین کنید، حتما در کنار آن غذاهایی مصرف کنید که منبع خوبی برای دریافت ید باشند؛ مانند ماهی، لبنیات و تخم مرغ.
نمک دریایی
نمک دریایی از تبخیر آب دریا به دست میآید و مانند نمک تصفیه شده بخش بیشتر ترکیب آن کلرید سدیم است. اما با توجه به مکانی که از آن به دست آمده و نوع تصفیه، معمولا مواد معدنی دیگری مانند پتاسیم، آهن و روی هم دارد.
هرچقدر نمک دریا تیرهتر باشد، میزان ناخالصی و مواد معدنی آن بیشتر است. البته با توجه به آلودگی اقیانوسها و دریاها، ممکن است نمک دریایی فلزات سنگین مثل سرب هم داشته باشد.
علاوه بر این نمک دریا حاوی میکروپلاستیک (ذرات میکروسکوپی ضایعات پلاستیکی) است. پیامدهای وجود میکروپلاستیکها در غذای انسان هنوز کاملا شفاف نشده است اما برخی محققان معتقدند که احتمال خطرناک بودن آن پایین است.
برخلاف نمک تصفیه شده معمولی، نمک دریا دانه درشت است و معمولا کمتر آسیاب میشود. وقتی نمک دریا را بعد از پخت روی غذا میریزید احساس متفاوتی در دهانتان خواهید داشت و طعم قویتری با ترکیدن هردانه نمک احساس خواهید کرد.
مواد معدنی و ناخالصیهایی که در نمک دریایی وجود دارد هم روی مزه آن هم تاثیر میگذارد. بنابراین ممکن است مزه نمک دریایی برندهای مختلف تفاوت زیادی با هم داشته باشد.
نمک صورتی هیمالیا
نمک صورتی هیمالیا از معدن کیهوره پاکستان، دومین معدن بزرگ نمک در جهان به دست میآید. نمک هیمالیا معمولا حاوی مقداری اکسید آهن (زنگ آهن) است و به همین دلیل رنگ آن صورتی است.
این نمک رنگی همچنین حاوی مقادیری کمی کلسیم، آهن، پتاسیم و منیزیم است و در نتیجه کمتر از نمک تصفیه شده سدیم دارد.
بسیاری از افراد طعم نمک هیمالیا را به دیگر انواع نمک ترجیح میهند. اما در واقع تفاوت اصلی نمک صورتی هیمالیا با دیگر انواع نمک در رنگ آن است که میتواند جذابیت ویژهای به بشقاب غذا بدهد.
نمک کوشر (نمک حلال)
کوشر به معنای حلال است و این نام را به این دلیل روی آن گذاشتهاند که بخش مهمی از آداب و رسوم آشپزی یهودیان است.
یهودیان اعتقاد دارند برای حلال شدن گوشت، خون باید کاملا از آن خارج شده باشد. بافت درشت دانههای نمک کوشر به خارج کردن خون از گوشت کمک میکند.
تفاوت اصلی نمک کوشر با نمک تصفیه شده معمولی، درواقع ساختار دانههای آن است. آشپزان حرفهای در سراسر دنیا، به دلیل درشتی دانهها و راحتی استفاده از آن با دست برای پاشیدن روی غذا، نمک کوشر را به نمکهای دیگر ترجیح میدهند.
نمک کوشر بافت و طعم متفاوتی در دهان دارد اما اگر آن را در حین پخت به غذا اضافه کنید، تفاوتی از نظر طعم با نمکهای دیگر احساس نخواهید کرد.
در نمک کوشر از موادی مانند Anti Caking کمتر استفاده میشود. همچنین اگر به دنبال نمک بدون ید هستید، این نمک معمولا ید کمتری نسبت به نمک تصفیه شده دارد.
به این نکته هم توجه کنید که یک قاشق چایخوری نمک کوشر وزن بسیار سبکتری از یک قاشق چایخوری نمک تصفیه شده دارد؛ پس هنگام آشپزی از آنها به یک میزان استفاده نکنید چون در نهایت ممکن است غذای شما یا شور شود یا بینمک.
نمک سلتی
نمک سلتی یا Celtic Salt نوعی نمک دریایی است که ابتدا در کشور فرانسه محبوب شد. این نمک خاکستری رنگ است و مقداری آب دارد؛ به همین دلیل همیشه مرطوب است.
نمک سلتی هم مواد معدنی دارد و سدیم آن نسبت به نمک تصفیه شده اندکی کمتر است.
تفاوت مزه در انواع نمک
طرفداران غذا و سرآشپزها نمک خوراکی خود را براساس مزه، بافت، رنگ و سهولت در استفاده انتخاب میکنند. ناخالصیها مثل وجود مواد معدنی، میتواند روی رنگ و مزه نمک تاثیر بگذارد.
اندازه دانهها هم میتواند روی چگونگی مزه کردن نمک در دهان تاثیر بگذارد. نمکهای دانه درشت، مزه قویتر و طولانیتری روی زبان دارند. البته این درصورتی است که نمک دانه درشت را روی بشقاب غذای آماده شده بریزید نه هنگام آشپزی.