کاغذ تحریر و انواع آن
کاغذ تحریر رایجترین و مرسومترین نوع کاغذ است که برای مصارف گوناگونی استفاده میشود. این کاغذ که در انگلیسی به آن Printing and writing paper میگویند، در روزنامه و مجله گرفته تا چاپ کتاب و چاپ کاتالوگ و غیره استفاده میشود. کاغذ تحریر بر خلاف کاغذ گلاسه دارای سطح بافتدار و چند قسمتی است که باعث میشود درحین نگارش یا چاپ، جوهر به راحتی جذب بافت کاغذ شود و کیفیت چاپ و ماندگاری آن افزایش پیدا کند.
انواع کاغذ تحریر
کاغذ تحریر براساس موارد مختلفی که به کاربرد یا نوع ساخت آن بر میگردد به دستههای مختلفی تقسیم میشوند. در ادامه هرکدام از دستهبندیهای انواع کاغذ تحریر را باهم مرور میکنیم.
جنس خمیر کاغذ تحریر
کاغذ تحریر با استفاده از ترکیب مواد شیمیایی در خمیر کاغذ تهیه میشود. وقتی که خمیر به کاغذ تبدیل شد، اگر مستقیما از آن استفاده شود به آن کاغذ اندودنشده یا Uncoated میگویند. کاغذ اندود نشده لزوما کیفیت پایینی ندارد و در واقع این کاغذ اندود شده است که چیزی فراتر از کیفیت اصلی خود را ارائه میکند. گاهی اوقات برای اینکه یک ویژگی جدید مانند وزن بیشتر، جذب جوهر بالاتر، نرمی و لطافت بیشتر و غیره را به کاغذ اضافه کنند، با استفاده از مواد شیمیایی و پلیمری خاصی مانند کلسیم کربنات و یا گچ، سطح کاغذ را میپوشانند. به این کاغذها کاغذ تحریر اندود شده یا Coated گفته میشود و نسبت به کاغذ معمولی کیفیت بالاتری دارد. عمده کاغذهای تحریر موجود در بازار ایران از نوع اندود نشده یا Uncoated هستند. این نوع کاغذها قدرت جذب بسیار بالایی دارند و در هنگام چاپ و نگارش، جوهر به سمت دیگر کاغذ نفوذ نمیکند
انواع کاغذ تحریر از نظر وزن
یکی دیگر از مهمترین مواردی که کاغذ تحریر براساس دستهبندی میشود، وزن یا گرماژ کاغذ است. گرماژ کاغذ به زبان ساده یعنی جرم یک صفحه کاغذ در ابعاد یک متر در یک متر. کاغذ تحریر بسته به این که قرار است در چه محصولی استفاده شود، در گرماژ مختلفی تولید میشود. دامنه گرماژ کاغذ تحریر بین ۵۰ تا ۱۲۰ گرم در متر مربع است. اما معمولا اکثر ناشران از کاغذ تحریر ۷۰ تا ۸۰ استفاده میکنند که هم وزن کتاب کاهش پیدا کند و هم ازکیفیت آن کاسته نشود.